vrijdag 30 september 2011

Schwälmer groep


Met een klein groepje (zes personen) zijn we begonnen om de Schwälmer techniek te leren. Deze techniek stamt uit de landstreek Hessen in Duitsland en is vooral bekend om hun klederdracht. Het materiaal  hiervoor is zuiver linnen het edelste materiaal, het behoud ook na het wassen een mooie glans. Schering en inslagdraden moeten even dik zijn de zgn. linnenbinding waar bij een vierkantje ontstaat als in beide richtingen een draad wordt uitgetrokken. Linnen met ongeveer 14 draden per cm is normaal tot 20 draden is geschikt voor het fijnere werk. De patronen worden opgetekend en er is een grote variatie in de gebruikte steken, waar ik later nog op terug kom. Een handige manier is om het patroon op een raam te plakken, het stof er over plakken en dan  te overtrekken. Hier zie je Willy aan het werk. We proberen ons het werk eigen te maken met behulp van boeken, enkele dames van ons groepje hebben al eens wat gemaakt en zo leren we van elkaar.
Typerend en steeds weer terugkomend zijn de harten en de bloemen voornamelijk tulpen, die met ranken en bladeren aan elkaar verbonden zijn. In het volgende blogje zal ik hier over wat meer laten zien.

3 opmerkingen:

Lida zei

Leuk om dat gezamenlijk te doen en zo van elkaar te leren. Ben benieuwd naar jullie resultaten! Fijn weekend,
groetjes
Lida

Johanna Zweden zei

Ha fijn Jessie het is je gelukt, ben blij dat je er weer bent.
Ik ga zo eens opzoeken met wat jullie mee bezig zijn, ben daar erg benieuwd naar.
Groetjes Joke en een fijn weekeinden

Willy zei

De naam komt me bekend voor, waarschijnlijk al eens gezien bij Marcella of Jeanny, maar kan ook zijn bij jou op je oude blog.
Ik ben benieuwd!
ps ik ben begonnen met een Zweden blog, hejtjorven.blogspot.com
Groetjes